Po paru godzinach użytkowania mogę napisać ,że telefon działa bardzo płynnie(pewnie dlatego, że jeszcze niczego nie zainstalowałem). Aparat moim zdaniem robi takie fotki jak E71. A wewnętrzna klawiatura jest za bardzo płaska ...i po przejściu z E71 muszę przyznać, że źle mi się na niej piszę. Rotacja aparatu(podczas "otwarcia") działa bardzo płynnie. Slider wydaję się być bardzo stabilny i mam wrażenie ,że po dłuższym użytkowaniu nie będzie tak jak to było z N95... no ale to się okaże:) Podczas otwierania telefonu slider nie otwiera się tak jakby był "na sprężynach" - wszystko działa bardzo płynnie. Telefon bardzo dobrze leży w dłoni ...również wtedy gdy używam pełnej klawiatury. Aparat "waży swoje" i podczas użytkowania nie ma się takiego dziwnego wrażenia(jak przy 5800XM), że telefon jest pusty w środku. Po przejściu z E90 dziwnie się patrzy na tak mały wyświetlacz przy tak dużej klawiaturze. Oprócz tego ,że telefon ma 2 klawiatury to moim zdaniem w ogóle nie różni się on od E71 - jak na razie "wewnątrz" nie znalazłem żadnych znaczących różnic! Przypominam, że temat jest tylko dla użytkowników e75 i służy do dzielenia się opiniami i wrażeniami!Nie zadajemy tu pytań. // Magik
Pierwsze wrażenia - ciężar dosyć spory porównując do e51 i jak kolega pisał wcześniej trochę źle wyważona, ale nic nie trzeszczy , plastik jest trochę dziwny ale może trwały, wyświetlacz dobry i wyraźny szkoda że się nie wygasza całkowicie jak przytka się do ucha, szybkość działania - wydaje mi się że wolniej niż w e51 (kontakty) ikony ładniejsze. Łączność po wi fi dobra znajduje szybko sieć, ale nie można zainstalować wefi szkoda i po wylogowaniu gubi login:(, konto służbowe email skonfigurowałem bez problemów ale z Orange nie chcę się połączyć nie wiem czemu Muszę przetestować nową usługę OVI ciekawi mnie jak działa
Super telefonik, posiada juz chyba wszystko. Najbardziej mnie cieszy pelna wersja Quickoffica i ta klawiatura - cacko. Mam nadzieje ze E75 przywroci moja milosc do Nokii ktora utracilem wraz z 9300i
Dziś odebrałem E75, jako klient korporacyjny z Plusa. Bawię się nim od 5 h. Konsultant tak mnie namawiał że uległem. Jedyne porównanie na chwile obecną do jakiego mogę się odnieść to E71. To co się rzuca na początku w oczy to wolniejsze działanie od E71, zapewne to wina pierwszego softu. Dzwonki głośniejsze, wyraźne i czyste, podobne jak w E90.
Co do baterii to czas pokaże.
Zdjęcia z E75 wychodzą o niebo lepsze niż te z E71 z najnowszym softem, być może nowszy aparat, lepsza optyka, porównywałem przy takim samym oświetleniu i w różnych miejscach, E71 robi dużo gorsze fotki, chciaż z najnowszym softem są znacznie poprawione.
Ogólnie E75 to fajny udany chyba model, chociaż nie gustuję w takich przesuwanych. Jedyne co mnie razi w nim, to trzymając go w ręku krawędzie wydają się tak ostre że można się nim ogolić. I sprawa bardzo ważna dla mnie, zasięg GSM i 3G jest tam gdzie E71 go w ogóle nie ma.
Jeżeli go nie sprzedam to będę pisał jak się sprawuje
W odpowiedzi na pytanie " PaniczAMG"( viewtopic.php?f=52&t=28722&p=413872#p413597 ): Co do zewnętrznej klawiatury to muszę powiedzieć ,że nie jestem z niej zadowolony! Jest tak płaska jak w 6650 a moim zdaniem powinna być taka jak w E51! Bardzo źle się na niej piszę! Jak jadę autem i piszę SMSa to używam tej klawiatury i szczerze przyznam, że za każdym razem jak mam pisać SMSa to dostaje szału! Nie widzę żeby klawisze się palcowały i nic nie skrzypi Odbieranie i kończenie rozmów "bez problemów" - nie zdarzyło mi się nacisnąć 2 klawiszy na raz - ale w E71 też nie mam z tym problemu ...pewnie dlatego ,że mam "małe" palce. Jeśli chodzi o WiFi to wszystko super(płynnie) śmiga - tylko wyświetlacz jest za mały do serfowania po necie - nie to co w 5800XM albo iPhone. Nigdy się nie zdarzyło żeby nie znalazło mi sieci albo żeby mnie wywaliło z połączenia. "fix'a" łapię w niecałą minutę - tak jak 5800XM i E71. Miałem N95 8GB i jak miałem rozsunięty slider to też tak łapało - nie widzę różnicy! Slider(ku mojemu zdziwieniu) jest chyba idealny - nie ma żadnych luzów ,chodzi płynnie ...i jeszcze żaden telefon sam mi się nie otwarł w kieszeni:P Oczywiście ,że na pełnej klawiaturze piszę się szybciej i płynniej ...ale to nie jest ta klawiatura co w E90 więc ideałem nie jest. Jak dla mnie klawisze są za bardzo płaskie - ale idzie się przyzwyczaić i po paru dniach użytkowania pisanie staję się bardziej przyjemne. Jak w przypadku E71 podczas nieodebrania SMSa/połączenia (i czego tam sobie jeszcze nie ustawimy) migające "światełko" nas o tym informuję. Nie wiem jak słuchawki bo nawet ich nie otwierałem... Dla mnie najlepiej dopracowanym telefonem jest E71. E75 jest dopracowany(jak już pisałem - slider działa idealnie) a wszystkie materiały są najwyższej jakości. Wkurza mnie tylko "wygląd" tylnej części E75 - mogli ja zrobić tak jak zrobili z E71 - wtedy nie było by widać tych "plastików" w telefonie. N95 8GB jest super dopracowanym telefonem ...tylko slider to nieporozumienie! Bateria wytrzymuję mi dłużej niż w 5800XM ...ale nie tyle co w E71! Jest to mój telefon służbowy więc myślę, że jest "katowany". Nie gram w gry na telefonie ale codziennie gadam po parę godzin i wysyłam/dostaję dziesiątki SMSów. Do tego jeszcze sprawdzanie poczty i serfowanie po necie w biurze. Przy takim samym użytkowaniu E90 padała w jeden dzień ...czyli jest o niebo lepiej! Udało mi się już parę razy zawiesić telefon ale to pewnie wina softu. Moim zdaniem i tak telefon chodzi bardzo płynnie i nie mam takich problemów jak z N95 były. Kolejne softy na pewno to poprawią. Ekran jest za mały - miałem E90 i teraz trochę dziwnie się "na to patrzy" Wyświetlacz jest "normalny" czyli to jak "zachowuję się" w słoneczny dzień zależy od tego jaki mamy temat i jak mamy nastawiony czujnik światła. Wybrałem ten telefon ponieważ od E90 czekałem na "coś" z symbianem i pełną klawiaturą. Mam E71 - ale qwerty w tym modelu jest za małe ...no i na tak małym wyświetlaczy kiepsko się czyta/piszę maile. Ja dostałem telefon za grosze ale jak teraz widzę ile on kosztuję na allegro(nówka 1500zł.) to polecam go wszystkim - bo za tą cenę naprawdę warto. Podsumowując: telefon jest super ...tylko wyświetlacz jest za mały a jego tył wygląda jakby zaprojektował go ten sam koleś który zaprojektował Alcatela one touch easy
Dziś po ponad dwóch tyg używania mogę stwierdzić że to taki sobie, średnio udany model, bateria trzyma połowę tego co w E71, zdjęcia sporo lepsze, ale za to dźwięk dzwonka chociaż ładny w brzmieniu i czysty, to w średnio głośnym miejscu słyszałem może 1 raz na 10 telefonów, chociaż na początku wydawało się zupełnie inaczej.
Symbian w nim pracuje ok., płynnie i nie zaliczył zwiechy ani razu, ale troszkę jakby wolno. Nawigacja ok. Bardzo ładny czytelny w słońcu wyświetlacz. Bardzo dobrze trzyma sieć, zarówno GSM jak i 3G.
Nie wiem czy cichość dzwonków to wada tylko mojego egzemplarza, ale to go u mnie dyskwalifikuje. Kolejny problem to jadąc samochodem i rozmawiając słyszę może co 3 słowo, niski komfort rozmów i bardzo cichy dźwięk w słuchawce. Jak to mówię jutro idzie do Żyda, po co mi telefon którego nie słyszę nigdzie poza biurkiem jak na nim leży.
Może nowsze softy poprawią jego wady. Nie rozumiem czemu Nokia tak daje ciała jeżeli chodzi o dzwonki.
E71 chociaż też do najgłośniejszych nie należy, to E75 przy nim się chowa, mój entuzjazm tym modelem spadł do zera
Cóż mogę powiedzieć telefon używałem ok. tygodnia, ale to jeden z najbardziej poręcznych smartphonów z qwerty, jeśli dla kogoś w E71 klawisze są zbyt małe, z E75 z pewnością będzie zadowolony.
+ qwerty + niewielkie wymiary + najlepszy aparat z telefonów E-series + dobrze wykonany slider + jakość dźwięku
- jak dla mnie zdecydowanie za mały ekran, z pewnościa dałoby się upchnąć 0,2cala więcej - niewygodna tradycyjna klawiatura
Ja powiem tyle, telefon jest bardzo fajny z jednym "ale" - jest to najgorzej wykonana Nokia E-series z jaką miałem styczność. Tylna klapka u góry przy aparacie ma delikatny luz, materiał z jakiego jest wykonany wydaje się trochę tandetny, szczególnie chromowana ramka wokół telefonu (jej dolna część) wydaje się być trochę źle spasowana. 2 przyciski z klasycznej klawiatury (te zaraz za wyświetlaczem z lewej strony) działają tak jakby coś tam się przyklejało i odklejało przy każdym naciśnięciu. Przycisk aparatu z boku jest umieszczony w złym miejscu. Cały czas go naciskam jak korzystam z telefonu (dobrze chociaż, że to naciśnięcie nie powoduje włączenia jakieś funkcji telefonu). Pod wyświetlaczem mam 1 pyłek Dźwięk przy rozmowie jest według mnie gorszy niż w E51. Dodam, że kupiłem ją jako nową prosto z Nokia Poland. Jak pojawi się Nokia E52 lub E55 to chyba raczej zdecyduję się na zmianę.
Przesiadlem sie niedawno z E51 na wlasnie E75 i powiem ze troche zawiedziony jestem.... dziala jakby wolniej od zlamanej E51... tej jak narazie nie moga zlamac ;/ wyswietlacz faktycznie bardzo czytelny i juz w miare duzy nie to co E51. Klawiatura numeryczna jak juz poprzednicy pisali zbyt plaska i sie lipnie pisze smsy nie to co wygodna w E51... drazni mnie jeszcze ten nowy slownik T9 z przewidywaniem slow, brak buziek pod "1" tylko trzeba na pieszo wpisywac... slider faktycznie dziala miodzio, nic nie lata... apart juz zadowalajacy bo i AF ma nie to co marny w E51... bateraz mimo sporych gabarytow ma tylko 1000mah i trzyma mi dzien krocej niz w poprzedniczce E51... klawiatura QWERTY calkiem spoko, wygodna jadnak malo z niej korzystam... muzyka gra clakiem fajnie, wystarczajaco jak na biznesowke... ogolnie telefon niby fajny ale jakos mi nie podpasowal tak w reke jak E51... zobaczymy czy zostanei na dluzej czy zmienie na cos innego
Ja od wczoraj mam e75 z plusa ale jest fabrycznie bez simlocka, oczywiscie była tapeta i wygaszacz plusa ale juz nie ma poza paroma linkami do www plusa to koniec brandu.
Telefon przypadł mi do gustu co prawda przyzwyczajenie do wlacznika na gorze telefonu jeszcze jest górą i czasem go tam szukam Najbardziej podoba mi się to że jest wielkości e51 ciut grubszy i szerszy ale tylko ciut za to ekran widocznie większy.
Z porównań to pomimo szczerej sympatii do komunikatorów i e90 wielkość klawiatury bardziej leży mi w e75 tak samo skok klawiszy. Brakuje mi co prawda rzędu numerycznego i kilku klawiszy ale tutaj przynajmniej nie muszę tak rozciągać kciuków przy pisaniu. Co do przejścia z e71 to trochę wygodniej trzeba przyznać że klawiatura w e71 jak na wielkość przycisków jest zaskakująco wygodna ale jednak wielkość ma znaczenie
Do wykonania nie mam jeszcze zastrzeżeń, wiadomo że przez slider nie będzie to tak wytrzymały telefon jak e51 czy e71 ale powinno być lepiej od nie jednego telefonu z serii n
Jak dotychczas jestem pozytywnie zaskoczony telefonem. Bardzo przyjemna klawiatura, bogactwo funkcji, bardzo ładny design. E75 ma tylko 2 minusy, delikatne luzy na otwartej klawiaturze i brak transmitera FM ( ale wiadomo Eseries )
Po kilku dniach stwierdzam, że jeżeli w profilu mam ustaniony dzwonek na "dzwonek" ( nie np. rosnąco ) to melodyjka gra mi jedynie sekunde.... jest to dość denerwujące i nie wiem jak sobie z tym poradzić
Zmień oprogramowanie na najnowsze i dzwonek będzie normalnie - z resztą inne rzeczy też się poprawią i co najważniejsze na najnowszym oprogramowaniu ciągle można złamać system Helloox'em 2 pobierz Nokia Software Updatera - mimo, że na stronce Nokii nie ma niby dla E75 wsparcie ten updater - brak ikonki naszego telefonu - aktualizator oprogramowania działa! Najnowszy soft to: 110.48.125 z 28-05-2009 - działa bdb - choć nie wiem czemu ten sam Divx płynnie działa na E71 w najnowszym CorePlayerze 1.32 a w E75 się tnie ... dziwne ... za to filmiki w MP4 w E75 chodzą w wyższej rozdziałce niż 240x320 a w E71 nie - co chyba świadczy o tym, że E75 ma akcelerator grafiki - no bo w końcu nagrywa wideo 640x480 pikseli, 30 klatek na sekundę (Nokie bez akceleracji wyciskają tylko 15 klatek/sekundę).
Ogólnie po jednym dniu użytkowania ciężko mi coś powiedzieć - na razie się nie zawiodłem - GPS szybciej łapie fixa niż w mojej starej E71, zdjęcia troszkę ładniejsze - szczególnie makro. Klawiatura QWERTY super wygodna, niestety wykonanie gorsze od E71 - już się slider buja - ale poza tym jest oki. Aha kolory są ładniejsze niż w E71 - dziwne bo oba ekrany maja 16 milionów braw - czyżby inna technologia wykonania ekranu? Ale AMOLED to chyba nie jest - wcześniej miałem Omnię HD i tam kolorki były jeszcze żywsze. No i najważniejsze - zasięg GSM/3G w E75 jest niesamowity - tam gdzie na E71 absolutnie gubi zasięg i szuka po kilka minut na E75 mogę zadzwonić !!! Więc ogólnie jak za 950zł za nowy telefon na allegro - warto !
Witam, posiadam telefon od wczoraj. Byłem posiadaczem E61i, E51 i planowałem zakup E71. Nadarzyła się jednak okazja, zakupu nowej E75 po bardzo dobrej cenie więc się zdecydowałem. Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. To co dla mnie ważne, wygodnie korzysta mi sie z klawiatury QWERTY, a plaska klawiatura numeryczna nie przeszkadza mi zupelnie. Jesli chodzi o aparat, choć to sprawa zupelnie poboczna w telefonie, to porownalem zdjecie zrobione 6303 i e75. Różnica na korzyść 6303 jest wyraźna. Wydawalo mi się, że to dokladnie ten sam aparat, oba mtelefony mają lampe błyskową, a jednak zdjecia w E71 wychodzą jakies takie nie ostre, zbyt rozjasnione... nie znam sie ale roznice widac od razu. Zupelnie mi to jednak nie przeszkadza. Jestem przed testowaniem GPS wiec ew. pozniej sie na ten temat wypowiem
EDIT: tak dawno korzystam z forum, a nie zauważyłem, że to moj pierwszy post. SERDECZNIE WSZYSTKICH WITAM I POZDRAWIAM
Ja posiadam E75 od końca czerwca, i telefon jak na moje potrzeby sprawuje się po prostu perfekcyjnie. Okraszony toną dodatkowych aplikacji pokazuje tak naprawdę swoje drugie oblicze - świetnej maszynki do pozostawania cały czas online klawiaturka to mistrzostwo świata. Po takim czasie nie stwierdziłem powstania luzów w sliderze. GPS po zmianie serwera na nokia.supl.com zamiast plusowego łapie Fixa na dworzu w kilka sekund. Z aparatu nie korzystam, więc się nie wypowiem. Nokia Messaging nie jest jeszcze mistrzostwem świata, ale zaczyna działać tak jak trzeba
Jedyny 'minus' to... bateria. Ale z drugiej strony mam 24/7 otwarte połączenie 3g (gg oraz pushmail) , ciągle siedzę na necie (opera mini 5 beta to must-have dla telefonu wraz z pakietem internetowym) obejrze jakiś film... telefon przy bardzo intensywnym użytkowaniu (prócz netu sporo telefonów, sms i czasem jakiś film) wytrzymuje mi od 7 do 23.
polecam, jak ktoś ma pytania o coś konkretnego proszę pisać minusów w sumie nie zauważyłem jakiś szczególnych, a plusów całe mnóstwo.